Ce este chimioterapia?

Despitarea, prevenirea, tratarea cancerului, chimioterapie, citostatice etc.
Medic Center
Mesaje: 3
Membru din: 07 Noi 2016, 09:28
Localitate: Constanta
Contact:

Ce este chimioterapia?

Mesajde Medic Center » 07 Noi 2016, 14:24

Ce este chimioterapia?

CHIMIOTERAPIA este un tratament pentru cancer care foloseste medicamente (numite generic citostatice) care distrug celulele canceroase. Modul de actiune a acestora este de a stopa sau a incetini cresterea celulelor maligne. Deoarece celulele canceroase cresc si se divid mult mai repede decat celulele normale ale organismului, ele sunt mult mai afectate de citostatice decat cele normale. Cu toate acestea, celulele normale sunt afectate si acest lucru conduce uneori la aparitia efectelor adverse ale chimioterapiei.

Scopul chimioterapiei este de a elimina celulele canceroase si in acelasi timp de a minimaliza efectele negative asupra celulelor normale, sanatoase, ale pacientului.

Chimioterapia este folosita uneori ca singurul tratament in cancer dar adeseori impreuna cu chirurgia si radioterapia sau terapiile biologice. Trebuie subliniat ca chimioterapia este singurul tratament sistemic, spre deosebire de chirurgie si radioterapie, care sunt tratamente locale.

Chimioterapia poate fi folosita in mai multe feluri:
-sa micsoreze o tumora inainte de chirurgie sau radioterapie
-sa distruga focarele microscopice sau micrometastatice de celule maligne care ar putea ramane dupa chirurgie si/sau radioterapie
-sa distruga celule canceroase in cazurile de recidiva sau de imprastiere in alte parti ale corpului
-sa controleze cresterea tumorii, chiar daca nu o va elimina
-sa ajute radioterapia sau terapiile biologice sa actioneze mai bine
-sa creasca calitatea vietii prin micsorarea unor tumori care produce compresiune sau durere.

Chimioterapia se administreaza de obicei ciclic pentru a se oferi posibilitatea celulelor normale sa se refaca. De obicei, dintre celulele sanatoase cele mai afectate sunt celulele cu ritm rapid de diviziune cum ar fi celule sangvine numite leucocite si cele ale tubului digestiv, cresterea parului (totusi nu toate citostaticele produc diaree, greata sau caderea parului). De obicei un ciclu de chimioterapie dureaza 3 saptamani, cu administrarea citostaticului in prima zi urmata de o pauza de 20 de zile. Dar exista si cicluri de 1, 2, 4 sau chiar 6 saptamani sau administrare continua cu doze mai mici. In general fiecare tip de cancer beneficiaza de mai multe tipuri de chimioterapii numite generic scheme. In functie de tipul si stadiul bolii, de scopul tratamentului si de toleranta specifica unui anumit pacient se poate administra o schema sau alta. Acest lucru il decide medicul oncolog.

In multe cazuri chimioterapia se administreaza intravenos si sub supraveghere medicala dar exista si scheme cu administrare orala sau mixta oral-intravenos, precum si administrari (mult mai rare) topice, intraarteriale, intraperitoneale sau intratecale. Procedura de administrare intravenoasa a medicamentului citostatic poate dura intre 3-5 ore, in functie de particularitatile fiecarui caz. Inainte de fiecare sedinta de chimioterapie, pacientul trebuie sa efectueze o serie de analize de sange care au scopul de a confirma capacitatea organismului de a beneficia de tratament. Daca analizele arata valori nepotrivite pentru procedura stabilita, pacientul este reprogramat.

Medicul oncolog (chimioterapeut) poseda o gama larga de metode pentru a preveni si trata eficient efectele adverse ale chimioterapiei, care de obicei dispar cand chimioterapia ia sfarsit. Vorbiti cu doctorul despre efectele adverse, specifice schemei alese pentru dumneavoastra, care pot aparea pe perioada tratamentului si comunicati orice schimbare semnalati in perioada de pauza, pentru ca poate fi semnul unui efect advers.
MEDIC CENTER - REPREZENTANTUL OFICIAL PENTRU ROMANIA AL CENTRULUI MEDICAL ANADOLU DIN ISTANBUL
Str. Timisana, nr. 34, incinta cladirii BRD, et. 4 CONSTANTA, ROMANIA, cod postal 900572
Tel: 0735.550.999
Email: anadolu.ct@gmail.com

Înapoi la “Oncologie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori