Ce este radioterapia?
RADIOTERAPIA reprezinta utilizarea radiatiilor ionizante pentru a distruge celulele de natura canceroasa si a opri cresterea si dividerea acestora. De la descoperirea razelor X, acum 100 de ani, radiatiile s-au folosit din ce in ce mai mult in medicina, atat pentru diagnosticare (imagini luate cu raze X) cat si tratament (radioterapia). Desi radioterapia poate afecta si celulele sanatoase, acestea se repara de obicei singure. Tratamentul radioterapeutic poate vindeca cancerul si poate reduce sansa ca acesta sa revina dupa operatie. Este de asemenea folosit pentru a ameliora simptomele cancerului. Majoritatea pacientilor includ radioterapia in tratament si considera ca efectele secundare sunt temperate.
Radioterapia externa: este o metoda de tratament locala a cancerului, avand efect antitumoral numai in segmentul pe care se administreaza. Foloseste diferite tipuri de radiatii (alpha, beta, epsilon, etc.), in urma interactiunii dintre particulele generate de aparatul de radioterapie (fotoni, electroni, protoni, ioni) si celulele tumorale rezultand leziuni letale la nivelul celulelor tumorale, ce vor duce la distrugerea acestora. Radioterapia moderna foloseste tehnica de conturare tridimensionala 3D-CRT, IMRT, IGRT, VMAT, SRS si SRT (stereotaxia si radiochirurgia), cu ajutorul carora se pot trata cancere de la nivelul intregului organism.
Radioterapie interna (Brahiterapia): este o forma noua si revolutionara de tratament ce expune temporar tesutul afectat unor cantitati mari de radiatii. Efectul razelor se resimte numai pe o regiune foarte limitata. Astfel, incarcatura cu raze este puternic redusa pentru tesutul sanatos care se afla departe de sursa de raze. Brahiterapia se recomanda cancerului de plaman, cancerului de prostata, cancerul de san, tumorilor din sfera ORL, cancerului de esofag etc. Tratamentul este conditionat de tabloul clinic al bolii si poate fi combinat cu celelalte forme de terapie: interventia chirurgicala, radioterapia externa sau chimioterapia.
Radioterapia este folosita pentru a:
-distruge tumoarea → scop curativ
-ameliora simptomele → scop paliativ
-Scopul curativ se manifesta in cazurile in care exista probabilitatea unei supravietuiri pe termen lung dupa aplicarea tratamentului si presupune distrugerea tumorii. In acest caz radioterapia poate fi folosita separat sau inainte/dupa operatie sau chimioterapie.
Scopul paliativ se manifesta atunci cand speranta de viata este redusa, iar radioterapia se utilizeaza in scopul ameliorarii simptomatologiei si imbunatatirii calitatii vietii. Se acorda doze mai mici de radiatie, de obicei pe o perioada mai scurta de timp (uneori intr-o singura procedura).
Numarul de sedinte de tratament depinde de mai multi factori, inclusiv:
-starea generala de sanatate a pacientului
-tipul de cancer care este tratat
-daca tratamentul a inclus si interventie chirurgicala, chimioterapie sau terapie hormonala
Radioterapia consta intr-un examen in prealabil la scanner care permite reperarea amplasarii organului sau organelor de iradiat. Se realizeaza o simulare prin radiografie simpla pentru a permite o pozitionare buna a fasciculului. Doza de radiatie necesara distrugerii celulelor canceroase este calculata prin dozimetrie. Pentru a creste eficacitatea radiatiei fara a leza tesuturile sanatoase, se foloseste deseori tehnica fasciculelor convergente: un fascicul iradiaza fata anterioara a partii bolnave, al doilea fata posterioara, al treilea din partea dreapta si ultimul din partea stanga. Fiecare fascicul are o intensitate prea slaba pentru a putea leza tesuturile sanatoase de pe traiectul lui, dar suma intensitatilor celor patru fascicule are un efect insemnat asupra tumorii. Fasciculele, rectangulare, pot adopta o forma complexa multumita unor piese de un anumit fel.
Tratamentul este nedureros si nu dureaza mai mult de cateva minute. Reperele desenate sau tatuate pe piele, permit sa se pozitioneze de fiecare data aparatele pentru o noua sedinta. Tratamentul cu doze mici este, in general, zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi pentru a-i ameliora eficacitatea in anumite cancere.
Inainte de tratamentul radioterapeutic, medicul oncolog explica pacientului obiectivele tratamentului:
-tipul si gradul de tratare recomandat
-avantajele si dezavantajele tratamentului
-alte tratamente disponibile
-riscurile sau efectele secundare
Ce este radioterapia?
-
- Mesaje: 3
- Membru din: 07 Noi 2016, 09:28
- Localitate: Constanta
- Contact:
Ce este radioterapia?
MEDIC CENTER - REPREZENTANTUL OFICIAL PENTRU ROMANIA AL CENTRULUI MEDICAL ANADOLU DIN ISTANBUL
Str. Timisana, nr. 34, incinta cladirii BRD, et. 4 CONSTANTA, ROMANIA, cod postal 900572
Tel: 0735.550.999
Email: anadolu.ct@gmail.com
Str. Timisana, nr. 34, incinta cladirii BRD, et. 4 CONSTANTA, ROMANIA, cod postal 900572
Tel: 0735.550.999
Email: anadolu.ct@gmail.com
Cine este conectat
Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator